lördag 4 september 2010

Forsättning på tummen runt Europa; Del 2

Nu började det bli riktigt jobbigt emellanåt. Det var ofta långt att gå innan vi kom ut till ett liftarvänligt ställe i början av en motorväg. (Där fick man inte stå, men det gjorde alla). Ryggsäcken var tung och omodern så det blev slitsamt. Dessutom hade det blivit riktigt varm. (Hett)
Vi startade alltså vår resa från Wien 5/8
I Graz fick vi lift med ett par fransmän som också var ute och "gjorde" Europa. Men i egen bil.
Vi beslöt oss för att hänga på en bit av deras resa. Vi hade planerat att ta oss till Italien men det blev Jugoslavien i stället. Första stopp blev Zagreb som idag ligger i Kroatien.
Från Wikipedia:
Under före detta Jugoslavien så var Zagreb ett av Jugoslaviens centrum rörande till exempel industri, kultur, skolor, stora evenemang med mera.
Zagreb har till skillnad från många andra städer i sydöstra Europa aldrig varit i de muslimska osmanernas händer vilket innebär att staden har bibehållit många äldre byggnader som raserats annorstädes.
Vi övernattade på ett litet fält (gräsplätt) utanför Zagreb i en liten by. (Ingen camping). Det var mörkt när vi slog läger, klockan var 12 på natten, så vi såg inte så mycket. Vi lade bara ut tälten och sovsäckarna ovanpå sen sov vi under stjärnorna. På morgonen vaknade vi av att det var ett jävla liv.-Kvack, kvack, kvack---- När vi tittade upp så mötte oss en syn jag aldrig sett förut än mindre varit mitt i. Runtomkring gick ankor och höns och kalkoner som pickade i backen. 50 meter bort kom ett tåg. Ett "tufftuff "-tåg. Dvs det eldades med kol och svart rök kom upp ur skorstenen på loket. Vi satt alldeles tysta och begrundade vad det var för land vi kommit till. På vägen som gick förbi kom en man med en stor kärra med massor av hö och de som drog var två oxar. Från motsatt håll kom en gumma i huckle (inte muslimskt huckle)
och oformliga svarta kläder. Hon red på en åsna. Hur många årtionde tillbaka hade vi rest?
Info:
Huvudduk - Wikipedia
Äldre allmogenamn för huvudduk är huckle och klut (i Skåne). Huvudduk används framför allt av kvinnor. Huvudduk (huvudkläde) är en huvudbonad som täcker håret, en varierande del av huvudet utom ansiktet och ibland halsen. Ibland knyts huvudduken under hakan.
Nåväl efter att ha suttit stumma ett bra tag tog vi itu med att riva tält och packa ihop sakerna.
Tält, sovsäck, och några få kläder. Duscha....??? Nä, det fanns inte på kartan...!!! Borsta tänder går ju med lite flaskvatten. Stod utanför tälten och borstade tänder och stänkte lite vatten i ansiktet. Men vi var ju på väg mot havet så det skulle nog lösa sig med allt annat...
Vi forsatt mot Rijeka där vi tillbringade fyra dagar med att bada och hålla oss rena...
Där tältade vi på en camping i alla fall. Men en dag orkade jag inte röra mig från campingen. Det var 40 grader varmt!
Jag kom ihåg att jag satt under ett träd hela dan och drack vatten i mängder.
En dag när vi gick in i en affär för att handla lite frukt (Kruska) dvs päron så lade mannen i en massa päron och annan frukt, sen föste han ut oss ur affären. Vi fick inte betala...........
Vi badade och hade det mysigt---
MEN: Jag tappade glasögonen i sjön och hittade dem inte.......Blindstyre blev det resten av resan.
På campingen i Rijeka mötte jag för första gången en toalett med ett hål i backen. Sen förstod jag inte vilket som var damernas eller herrarnas. Språket var lite besvärligt. Men det var ju bara att trava in och se vart man hamnade...
Språket var ett litet problem. Några kunde tyska tack och lov. Minnen från kriget. Ingen kunde engelska eller italienska, Det blev teckenspråk. Te och öl hade jag lärt mig vad det hette på ryska och det fungerade. HA!
Min väninna blev kär i fransmannen och jag konstaterade att kära människor ser och uppför sig lite löjligt.
En kväll skulle vi sätta upp tältet ute i naturen på ett nytt ställe alldeles vid havet. Det var bara det att det började regna och storma och blixtra. När åska går då låter det enormt mycket.
Vi tog på oss bikini och slet i rep och pinnar. Vi ville inte blöta ned alla kläder och varmt var det ju ändå. Vi lyckade på något sätt få upp tältet och lade oss i sovsäckarna och virade in oss i stora plastskynken. Vi lyckades somna trots blixt och dunder men vaknade med jämna mellanrum när vi trodde tältet skulle rasa.
Fransmännen körde oss till ett bra liftarställe där vi kunde lifta till Italien som var vårt mål. De fortsatte längre in i Jugoslavien.
Nu var det bara så att min väninna upptäckte att hon tappat/blivit besluten på sitt pass när vi kommit till gränsen.
Hm....hur göra?? Testa om vi kunde komma in i Italien på körkortet eller vända om och lifta till
Belgrad?
Vi testar....Vi kom ut ur Jugoslavien men inte in i Italien på körkortet. Till råga på allt höll vi på att fastna i ingenmansland för när vi återvände till den Jugoslaviska sidan ville inte de heller släppa in oss...Men till slut kom vi in. Så nu var det "bara" att åka till alla ställen vi varit till och leta. INGET PASS. Vi gick till Polisen som INTE kunde engelska. Vi förstod ändå att vi måste åka till konsulatet i Belgrad. Hur långt som helst.............
Fortsättning följer för nu börjar det hända spännande saker......................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar